onsdag 31 december 2008

Melamin - i tillsatsernas värld

I dagens SvD kan vi läsa om Melanin och andra kinesiska tillsatser i vår mat. Det finns troligtvis mer än vad Livsmedelsverket tror, se info http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=21965&epslanguage=SV
Hur kan man bara tillsätta sådant om än i små doser i vår mat. Det var många år sedan de tog bort Formaldehyden i våra kläder och i t.ex. nagellack på grund av att det var allergiframkallande men i tillsatser i vår mat går det bra.
Det finns 3 artiklar i SvD
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2262329.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2262327svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2263299.svd
EU har tagit emot betydligt mer mat som förgiftats med kinesiskt melamin än vad som hittills varit känt. Bara sedan oktober har svenska myndigheter larmats 53 gånger. Ändå påstår Livsmedelsaverket på sin sida detta:
I Sverige har vi inte funnit melamin i några produkter. Inom EU har man hittat melamin i vissa produkter från Kina. Det är ammoniumbikarbonat (hjorthornssalt) och livsmedels som innehåller mjölk och mjölkprodukter, och soja och sojaprodukter.

1 kommentar:

Anonym sa...

I Sverige har vi inte hittat melamin i matvaror sägs det. Kan orsaken vara att Livsmedelsverket öht inte letat?

Det kommer nog mer skandaler om tillsatser framöver. Hörde tex uppgiften i TV att av all tomatpuré som exporteras från Italien så har 40% av råvaran sitt ursprung i Kina. Inte för att jag vill påstå att kinesiska tomater skulle vara hälsofarliga, men varför inte ursprungsmärka så att konsumenten kan göra ett val?

Just nu känns Kina som rena vilda västern när det gäller att följa lagar eller att använda sunt förnuft och att det enbart är kortsiktig profit som gäller för diverse lyckosökare nu när planekonomin i Kina har luckrats upp till förmån för privata initiativ.