Jagade ett recept på senap i mina gamla och nya kokböcker, nu gick jag bet på det men under jakten hittade jag något annat i sann LCHF anda. Pokäs eller potkeis som vi sa på ön i min ungdom, samt några goda chokladtryffel.
Chokladtryffel
100 g mörkchoklad
1 msk vispgrädde
1-2 msk rom
Smält chokladen i vattenbad. Tillsätt grädde och rom. Smörj en flat skål med mandelolja och häll i chokladmassan ( funkar säkert med något annat oxå) Låt den svalna tills den är nästan hård. Rulla massan med händerna till små kulor. Förvara tryfflarna kallt i en burk med tätslutande lock.
Smaskigt eller hur?
Potkäs
200 gr ostrester
1 dl vispgrädde
½ dl filmjölk
3-4 msk brännvin el konjak
Riv osten grovt rör i hop den med vispgrädden och filen. Tillsätt spriten . Lägg smeten i en kruka, täck över den ställ den i kylskåpet och rör om då och då, låt den stå ytterligare några dagar utan att röra om.
När den mognat är det en delikatess.
En fundering: Undrar om de hade sprit eller inte i den vi fick i skolan på knäckemackorna i slutet på 60-talet?
1 kommentar:
Vilket mumsigt recept, chokladtryffel är alltid smarrigt!
Fin blogg du har förresten.
Skicka en kommentar