söndag 7 december 2008

Ost och Natamycin

Vi äter mycket ost,men jag har börjat fundera allt mer på alla tillsatser. Många ostar har färgämnen andra har konserveringsmedel och det sista jag hittat nu är Natamycin E 235
Ämnet är godkänt och ger enligt Livsmedelsverket inte upphov till bakterieresistenta stammar som vanligtvis kan vara fallet med antibiotika. Det anses inte heller farligt, delvis eftersom det inte är vattenlösligt och enkelt går att hyvla bort.
Hur vet man hur mycket man ska hyvla bort? Är det från hela osten eller bara kanten?

Svenska ostar har doppats i läkemedlet natamycin i mer än 30 år. Natamycin är ett tillåtet ämne inom EU och används för ytbehandling av hela ostar.
Om man utsätts för mycket antibiotika finns det en risk att man utvecklar antibiotikaresistenta
bakteriestammar.
Det borde väl finnas andra sätt att unvika mögel.

1 kommentar:

Anonym sa...

Problemet är ju som vanligt att företagen vill ha långt hylliv på sina produkter; annars måste man lägga ned mycket mer research på att planera tillverkning och produktion. Och vad gör det att vi konsumenter får i oss lite mer tillsatser, vi är ju ändå snart självlysande ;)


| Joaquim
| www.junkfood.se