tisdag 24 februari 2009

Bekämpningsmedel och andra gifter i maten!

Läser tidningarna nu på morgonen , Akrylamid ger inte cancer.... Illegala bekämpningsmedel besprutas på våra grönsaker.
Akrylamid
Saxat från Henrik Ennart SvD :KI-studierna tyder helt klart på att akrylamid inte ger en kraftigt ökad cancerrisk för hela eller stora delar av den grupp äldre svenskar med traditionella matvanor som undersökts. Men misstankarna har hela tiden handlat om en liten riskökning på omkring 1 procent eller drygt 300–400 nya cancerfall per år. En sådan ökning skulle inte ens ge en krusning i KI-forskarnas diagram trots att vi ändå talar om en hälsorisk i klass med biltrafiken.
Klart som fasen att det känns lite med 300-400 personer när vi är 8-9 miljoner människor men baka in akrylamiden med bekämpningsmedeln och allting annat så blir nog siffrorna annorlunda.
Bekämpningsmedel.
Saxat från Aftonbladet:
Det europeiska polissamarbetet Europol misstänker att den ukrainska organiserade brottsligheten är en stor aktör bakom smugglingen från Kina, via Ukraina och vidare in till EU.
Petra Fogelberg som är toxikolog på Livsmedelsverket tycker inte att konsumenter i Sverige behöver vara alltför oroliga.
– Det är oklart vilka bekämpningsmedel det rör sig om, men många medel som är förbjudna inom EU är det på grund av miljöskäl så det behöver inte röra sig om hälsorisker, säger hon till Aftonbladet.
Hur kan man säga att medeln är förbjudna av miljöskäl och inte p.g av hälsoriker?

Påverkar inte det ena det andra?

Hur fasen vet forskarna vilket det är som får bägaren att rinna över?

Inga kommentarer: