tisdag 17 februari 2009

Storforum-Maten

Matkritiker möter Matindustrin i Storforum om maten. Marit Paulsen, författare, Mats-Eric Nilsson, journalist, Jan Bergtoft konsumentverket, Daniel Couet kock samt Karl Axel Wildt överviktigas förbund på ena sidan och Erik Fichtelius, programledare i mitten samt Lisbeth Kohls, ICA, Ingemar Grön, Pågens , John Sjögren från Livsmedelsverket , Klas Hesselman SIK institutet ( livsmedelsforskning) samt Agneta Dreber, Livsmedelsindustrin.
Storforum bra, för långt ( 2 timmar ) , bra så till vida att de flesta fick nog säga vad de ville utan att bli alltför avbrutna. Den som kändes mest påläst och den som hade mest på fötterna var naturligtvis Mats-Eric Nilsson. Eric Fichtelius hade även han sina poänger i sina frågor. Mest luddig var väl som vanligt (Hm) Agneta Dreber. Jag skulle vilja veta vad hon äter själv.
Marit Paulsen försökte få fram att, i landet lagom är vi godtrogna i vår egen självgodhet och sväljer i stort sett allt som säljs utan att blinka.( om jag tolkat henne rätt)
Hon hade svårt att inse varför det skulle vara 4 olika verk( livsmedels, jordbruks, socialstyrelsen, konsumentverket) samt 290 komuntillsyningsmyndigheter som skulle ha koll på vår mat, samt varför alla stetade åt olika håll. I hennes ögon är livsmedelstillsynen undermålig och det är dålig efterlevnad och den är oorganiserad. Var är konsumentnyttan var frågan?

Det visades en filmsnutt från förr visades att Möss i USA (1969) fick hjärnskador av natriumglutamat! Varför har det då tagit 40 år att inse att vi också får skador i hjärnan som ADHD, Migrän och andra biverkningar.
Många gånger återkom de till pris och kvalitet. Klart är att om du ska ha ett billigt pris blir kvaliteten sämre. Fler tillsatser, mera vatten. Vill vi verkligen bära hem allt vatten? Det ångar ju bort i stekpannan, alltså tar det längre tid att få stekyta på köttet, vilket rent krasst ger det längre matlagningstid samt mer elåtgång om vi nu ska dra in det i debatten.
Jag är nöjd med programmet men det stärker mig i min tro att jag ska försöka handla närproducerat i butiker som bargeri, fiskaffär, köttaffär, ostaffär.
Under kvällen kom en fiskare förbi och sålde Regnbågslax, (tack, tack )hemkörd till dörren. Säkert uppfödd på spannmål som de flesta andra fiskar häromkring men troligtvis bättre kvalitet än alla norska i affären.

Inga kommentarer: