tisdag 10 februari 2009

Guide i TE-djungeln!


Dag Hermelins teskola
Te- och matskribenten Dag Hermelin påstår att goda teer kan ge lika stora upplevelser som fina viner. Tro det, jag dricker massor av te varje dag, helst från nyplockade örter, när säsongen tillåter . Här kommer hans råd. Det är väl ungefär så jag brukar göra.

1. Välj te med omsorg från en handlare som bryr sig om att köpa in teer med egen karaktär.
2. Använd mjukt vatten.
3. Låta det goda teet dra i vatten i som inte kokat för länge.
4. Använd gärna mindre kanna och kortare dragningstid än du brukar hitta på burkarna i ditt snabbköp
5. Teet ska drickas direkt.
6. Bra teblad låter dig göra nytt te på samma blad med en något annorlunda upplevelse både en, två och tre gånger extra. Men då får du öka dragningstiden.

Ju större blad och helst hela desto bättre te.

Drick inte mjölk i teet.

Förövrigt Fanns även Ingrid Persson Medicine Doktor från Hälsouniversitetet i Linköping med i programmet. Hon har precis kommit fram till att Grönt te och Roibos te är bra för blodtrycket. Mer om detta i nästa inlägg.
(Bilden på tekannan var så fin, att jag bara var tvungen att låna den från TV4.)

Inga kommentarer: