torsdag 26 februari 2009

Dubbelt lurad? Odlad fisk!

Här har man blivit upplyst om att Odlad fisk bland annat får mycket spannmål i sin pellets, tittade man på Uppdrag granskning den 25/2 får man ju en annan men inte mindre skrämmande bild. Vi i Sverige äter 32 000 ton odlad norsk lax/år. Norge odlar 11 miljoner måltider/dag. Att ett betydande rovfiske av Blåvitling, Tobis, Vitlinglyra, Lodda, Ansjovis,, Sardiner, Makrill pågår för att göra fiskmjöl av. En tredjedel av allt fiskmjöl går till husdjurs och grisfoder. Att det går åt 1,5-2,5 kg fisk för att få 1 kg lax?!
Citat från Norskfisk
Det marina inslaget i fodret ska också komma från hållbara bestånd av sådana fiskslag som annars inte används som människoföda. På så sätt kan havens resurser utnyttjas bättre. Eftersom bestånden av foderfisk ändå är begränsade har forskarna försökt hitta kompletterande foderkällor. En viss del av fodret kan således idag utgöras av vegetabiliska oljor.

Enligt vissa fiskodlarsidor kan fodersammansättningen se ut så här:

Fodersammansättning

Proteiner (fiskmjöl och soja) 37 - 43 %
Fett 25 - 35 %
Kolhydrater 10 - 15 %
Vitaminer & mineraler
Pigment
Kväve 5,8 - 7,0 %
Fosfor 0,8 - 0,9 %
Det är säkert väldigt olika. Onödigt att mala/koka/torka fiskarna till mjöl och göra pellets av, vore det inte bättre de fick sin mat naturligt?
Varför krånglar vi till det så ?

Inga kommentarer: