måndag 9 februari 2009

Saft riskfaktor för barnfetma

I dagens NT kan man läsa om en avhandling från Linköpings Universitet som handlar om att saft är en riskfaktor för barnfetma. HÄR
Föräldrarna har fått frågor om hur ofta deras barn fått vissa livsmedel när de var 2,5 respektive 5år gamla. Enligt ett pressmeddelande var saft det enda livsmedel där man kunde se ett samband med övervikt och fetma vid 5 år. Gröt verkar däremot ha skyddande effekt.

Vad jag minns drack vi massor av hemmagjord saft (utan tillsatser) som små, däremot fick vi bara läsk när det var fest eller på nåder någon lördag. Dessutom fick vi inte ens 33 cl var utan fick snällt dela på en flaska på 2-3 st syskon. På sin höjd fick man ett par kola någongång i månaden och var man riktigt snäll fick man några kulor från en Pelle Svanslös tablettask eller några Non Stopp om man var hos mormor. Pasta hade jag inte ens sett förrän i 10 årsåldern. Mackor ( med smör och ost) och bullar åt vi förvisso och minst 7 sorters kakor om det var fest ( inte så ofta).

Ska jag verkligen tro på den här avhandlingen?

Inga kommentarer: