tisdag 10 februari 2009

Vad är Rooibos te och vad är Grönt te?



Rooibos


Blad från en Sydafrikansk planta som tillhör gruppen ärtväxter med ljusgröna, nålformade löv som blir röda när man behandlar dem. Tet, som är omtyckt för sin djupa arom och fulla smak är den mest populära drycken i Sydafrika.


Rooibos är rik på antioxidanter och flavonoider och har högre halter av dessa än vanligt te. Numera finns det alltså bevis för att det har positiva hälsoeffekter.
Både grönt och rött te fungerar på samma sätt som mediciner mot högt blodtryck. Det visar doktoranden Ingrid Persson på Hälsouniversitetet i Linköping i sin avhandling.




Grönt te kommer från Teträdet, (Camellia sinensis) odlas framför allt i Kina och Indien. Det är samma blad som svart te men man utesluter jäsningsprossensen.


För länge sedan användes grönt te som ett läkemedel, men numera dricks det mest för att detär en god dryck. En orsak är att grönt te innehåller en hög halt av antioxiderande polyfenoler. . Tebladen från tebusken värmebehandlas och torkas direkt efter plockningen så att enzymet förstörs och jäsning blir omöjlig. Tebladen behåller då sin gröna färg.


Tefakta
Svart te framställs genom att tebladen fermenteras, dvs genomgår en jäsningsprocess, vilket innebär att bladen oxiderar.
Grönt te är ljusare och mjukare i smaken. Bladen torkas, och går inte igenom någon jäsningsprocess.
Oolong är ett delvis jäst te, som ligger mitt emellan grönt och svart te.
Vitt te är ett slags grönt te där bladen torkas under en mycket kort stund.

Inga kommentarer: